Αυγερινός: Τα λεφτά που έφερε ο Τσουκάτος από τη Siemens πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ

Αλλάζει την κατάθεση του ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, που δικαιώνει μετά από 10 χρόνια τον Θ.Τσουκάτο
Τον αρχικό ισχυρισμό του πάλαι ποτέ στρατηγού του ΠΑΣΟΚ Θοδ. Τσουκάτου, 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης,  πως δηλαδή τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από την Siemens το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ”, επιβεβαίωσε στην δίκη για την σύμβαση “8002” μεταξύ της γερμανικής εταιρίας και του ΟΤΕ ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του κινήματος Σπύρος Αυγερινός.
Η επιβεβαίωση, η οποία σημειωτέων άργησε πάνω από 10 χρόνια (ενώ υπήρξαν καταθέσεις γραμματέων στο τμήμα οικονομικών του κόμματος που το επιβεβαίωναν) προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους του προεδρείου. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς του ίδιου του κατηγορούμενου ,που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε το κόμμα , ότι δηλαδή το ποσό του 1 εκατομμυρίου μάρκων από τη Ζήμενς, εισήλθε στο ΠΑΣΟΚ .
Ο κ. Αυγερινός ανέτρεψε την αρχική του θέση ότι ουδέποτε παρελήφθησαν από το Κίνημα χρήματα της Siemens, τόνισε ότι τότε δεν γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από την γερμανική εταιρία. Επεσήμανε δε, μετά από πολλές ερωτήσεις από την Έδρα ότι τώρα θεωρεί πως το ποσό αυτό ήταν χορηγία και δεν σχετίζεται με την υπόθεση της ανάθεσης στην Siemens του έργου της ψηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ , δηλαδή με την περίφημη σύμβαση “8002”.
ΕΦΕΡΝΕ ΧΡΗΜΑΤΑ
«Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999 αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από την Siemens. Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο»
ο κ. Αυγερινός ο οποίος δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα εξαιτίας της αναίρεσης των αρχικών του καταθέσεων. «Στην πρώτη μου κατάθεση πίστευα πως απαντούσα για χρήματα που αφορούσαν μόνο τη Siemens…κατάλαβα λάθος την ερώτηση, τότε.» δικαιολογήθηκε ο μάρτυρας.
Εισαγγελέας: Δεν είναι καν προς αξιολόγηση αυτά που λέτε. Το μυαλό σας δουλεύει καλύτερα απ’ όλους μας. Πραγματικά δεν εκπλήσσομαι αλλά λυπάμαι. Γιατί όλα αυτά δεν τα είπατε νωρίτερα γι’ αυτόν τον άνθρωπο και τον αφήσατε να έρθει κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Δεν το είπα στην πρώτη κατάθεση (…) Ήμουν μπροστά σε παραλαβές χρημάτων Τσουκάτου.
Εισαγγελέας: Τότε λέγατε πως δεν γνωρίζατε και δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζετε.
Μάρτυρας: Δεν είναι κάτι που είμαι περήφανος που είπα (…) Τότε δεν ήθελα να πιστέψω ότι ήταν πραγματικότητα αυτά που είχα ως υποψία. 
 
Εισαγγελέας: Τελικά, ήρθαν τα λεφτά στο κόμμα;
Μάρτυρας: Ναι
Εισαγγελέας: Μάλιστα, κατηγορηματικά «ναι»
Εισαγγελέας: Τα χρήματα δηλαδή τα πήρε ο κ. Τσουκάτος από τον κ. Χριστοφοράκο γιατί ήθελε να ενισχύσει το κόμμα;
Μάρτυρας: ναι
Εισαγγελέας :Θεωρείτε λογικό τον τρόπο που ήρθαν τα χρήματα στην Ελλάδα: Να διασκορπιστούν σε δέκα λογαριασμούς ..Προσπάθησε να τα αποκρύψει;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι του ζήτησε ο Χριστοφοράκος. Δεν νομίζω πως προσπάθησε να αποκρύψει. Θα το έλεγα “μία ασυνήθης διαδικασία” αλλά δεν ξέρω τα κίνητρα του.


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ